onsdag, januar 28, 2009

Jeg lurer på om jeg er en tulling fordi jeg ikke tror på "Snåsamannens" helbredende evner ?

Det er helt merkelig hvordan folk jeg regner som rimelig oppegående i familie- og bekjentskapskretsen tror på denne såkalte Snåsamannens helbredende evner. Ankepunktet hos de fleste er at "siden han ikke tar seg betalt, så må det jo være sant at han har helbredende evner" (og det tror de selv om det mest kjente eksemplet er et tilfelle der pasienten var et spebarn og den som snakker med Snåsamannen på telefon milevis unna var barnets far og i dag helseminister(!) Bjarne håkon Hansen. Det verste er at mange tror at Snåsamannen er synsk i tillgg, fordi de har tiltroen til han kan heale folk.

Vitenskapellig kan selvfølgelig Snåsamannens "evner" forklares med en placeboeffekt, i tillegg til 83 års livserfaring og erfaring i å "lese" folk. Med andre ord må folk være dumme nok til at de tror på dette tullet før tullet virker.

Selvfølgelig forstår oppegående folk at andre "healere" som tar seg betalt ikke kan hjelpe folk. Det skjer mirakler hver dag, men det er ikke betalingstelefonlinjen til predikant Svein Magne Pedersen (tar seg godt betalt i Jesu navn) som gjør folk bedre. Jeg lurer forresten på om jeg hadde gått til Pedersen med en plage, og ikke blitt bedre, om jeg kunne klaget markedsføringen inn for Forbrukerombudet, eller Forbrukerrådet slik at jeg kunne fått igjen pengene mine.

For hver historie om noen som mirakuløst har blitt bedre er det sikkert 50 som ikke merket noen forskjell. Men de hører vi jo aldri om.

Jaja, Saera Khan måtte gå fra jobben fordi hun ringte spåtelefoner. Men vi har altså en helseminister som tror på overtro.

Noen har jo et litt mer humoristisk syn på dette da. En kar fra Hemnes sa til meg: "Mye gærne følk rundt i detta landet. Plaga en 83-åring omtrent ihjel for at han skal prate med deg eller legge henda på deg. Hadde jeg vært 83, så hadde jeg kun tatt imot kvinnfolk mellom 16-35" :-)
Kanskje jeg kaster stein i glasshus. Jeg spiller rollespill regelmessig med en gjeng andre nerder, og for tiden er den karakteren jeg spiller en prest med store legende evner. Men det er nå bare et rollespill da :-)

6 kommentarer:

David sa...

He's back!

Eirik, apropos det du kaller overtro: Det MÅ virkelig være en forbannelse når det gjelder vår data-fiksing. Jeg får nemlig ikke kommet til deg i dag heller, da jeg rett og slett er innesnødd her på hytta i Østfold. Veien er ikke måket, så jeg kommer meg ikke ut.

Men den blir måket til helgen, og jeg må til Oslo på mandag, for da skal jeg i et møte på dagtid. Passer det mandag ettermiddag eller kveld?

Råkk En Råll.

Eirik Stillingen sa...

Vi får ta det etter at Tone er tilbake på tirsdag for jeg vil trenge litt hjelp av henne.

mr mojo rising sa...

Så utgangspunktet ditt er at mirakler ikke skjer? Da er det ikke rart om du finner andre forklaringer på hva som har skjedd/ikke skjedd. Eller blir det bare FOR overnaturlig hvis helbredelser skjer pr. tlf, eller når en statsråd opplever det? Snåsamannen har jeg ikke peiling på, forøvrig.

Eirik Stillingen sa...

Mr mojo rising:

Jeg tror det skjer mirakler hver eneste dag, i dag tidlig satt jeg på med en råskjører og jeg lever og er uskadd fysisk sett :-)

Men jeg tror hverken snåsamenn eller pengegriske predikanter kan helbrede noen enten de er i det samme rommet eller pr telefon mange mil unna.

Effekten kalles placebo, og går ut på at om en tror en blir bedre så føler en seg bedre. Det derfor leger også trøster folk.

Onomatopoetikon sa...

Hvilket pc spill gamer du a =D spiller cod 4 jeg.

Eirik Stillingen sa...

Hei, spiller old school AD&D 2.ed med blyant, terninger og papir jeg, sammen med noen andre nerder. Har spillt Neverwinter på PC for lenge siden, men det er 3. ed regler.