onsdag, september 17, 2008

Fortellernes marked

Ble ferdig med Gert Nygårdshaugs bok Fortellernes marked i går. Når Norges beste forfatter slipper en ny bok, er det høytidsstund for meg i alle fall. Vi er mange som ventet fælt på at Gert skulle bli ferdig med krimserien sin om Fredrik Drum og begynne å skrive flere Ordentlige Bøker* igjen. Fortellerens marked er en slik bok :-)

Denne gang er det ramsalt religionskritikk han har skrevet om. Kristendommen "avsløres" som en bløff, uten at samfunnet bryter sammen. Jeg lurer litt på hvorfor han, i et samfunn som stadig blir mer liberalt og sekulært går så kraftig til angrep på "overtroen".

Bra og spennende bok i alle fall. Om den ikke har overbevist meg, så har den i alle fall fått meg til å dra noen konklusjoner rundt Gerts forfatterskap. F.eks. alle mannlige hovedpersoner er flinke til å tilfredstille kvinner seksuelt, men kanskje ikke følelsesmessig?

Selv om boka er en fortsettelse av Prost Gotvins Geometri, så er ikke Gotvin med selv, bortsett fra at han skriver brev til bokens hovedpersoner. Jonar Snefang er guttunge i boka, så handlingen må finne sted ca 20 år før Afrodites basseng, men 40? år etter handlingen i Prost Gotvins Geometri.

Mer siden, for i dag skal jeg på Tanum og høre Gert fortelle om boka. Kl. 17.00 på Tanum på Karl Johan.

----------------------------------------------------------------------------------

* Mengele Zoo, Himmelblomstreets muligheter, Afrodites basseng, Dverghesten, Alkymisten, Solfiolinen, Prost Gotvins Geometri.

3 kommentarer:

Vidd sa...

Jeg mener slutten skuffet litt, i og med at det ikke var noen religiøs/politisk infiltrasjon av den frie forskningen på Cambridge-universitetet i sluttfasen, og i og med at det heller ikke ble lagt noen kjepper i hjulene for publiseringen i de vitenskapelige tidsskriftene.

Alle som har hørt om 'Bush Science', Union of Concerned Scientists ( www.ucsusa.org ), 'intelligent design' eller Israel-kritikk på amerikanskje campus vet at virkeligheten er noe mer vrien og komplisert.

Cambridge-universitetet i England har til dømes prestert å dra sitt gode navn og rykte ned i søla gjennom å komme opp med Bush Science av verste sort - et fysisk-matematisk 'arbeid' som beviser at det er helt naturlig for skyskrapere på Manhattan å kollapse i nær fritt falls hastighet UTEN eksplosiver - selv om dette ALDRI har funnet sted hverken før eller etter 11. september 2001.

Jeg tror heller ikke man kan bevise seg bort fra noe så seigt som folks tro - folk tror jo fx enda at stål blir like tynt som luft bare terroristene er onde nok...

Tro kan åpenbart flytte fjell - og ondskap kan sprenge skyskrapere til støv. Om 2000 år kommer vel en etterkommer av Nygårdshaug ut med en roman som utsetter den offisielle konspirasjonsteorien om 9/11 for kontrollert demolisjon, men Gert her får ingen cred for å gå løs på så gammel overtro som det judeo-kristne.

Bjørg sa...

Kom over bloggen din i samband med at eg driver research til eit intervju med Nygårdshaug - du har fått ein ny lesar. Fin og interessant blogg du har.

Anonym sa...

Prost Gotvin var en godbit av en bok! Fortellernes marked fungerer ikke, synes jeg, som roman. Ikke er det en balansert og saklig framstilling heller. Det er en pamflett. Det er et korstog. Det er en vendetta. Det er privatpersonen Nygårdshaug på misjoneringstokt. Så har da også flere av anmeldelsene gitt boka dårlig skussmål.