torsdag, april 06, 2006

Premiere på Asfaltevangeliet


Torsdag 05 april var det premiere på min venn David Åleskjærs film Asfaltevangeliet. Han har endelig etter flere års hardt arbeid, en skillsmisse, uten et øre i offentlig støtte, og masse innkassokrav lykkes med å sitte igjen med en ferdig, vellykket og meget bra film! I filmen er det med masse kjente skuespillere. Jeg har selv en utrolig liten rolle i filmen *glis*

Ellers anbefaler jeg Davids egen blogg på det sterkeste: HQfilm.blogspot !! David byr på hele seg på denne bloggen, opp og nedturer. Men som så mange andre er jeg glad han og Ingeborg har funnet hverandre igjen og fortsatt er kjærester. Godt jobba!!

Min anmeldelse:
Dette er en film som er bassert på en sann historie, fra 2000 år tilbake, men satt inn i vår norske virkelighet. Hvordan ville Jesus levd i Oslo i vår tid? Skal en først fortelle en god historie er det i alle fall viktig å gjøre slik David Åleskjær gjør i filmen, du endrer ikke på en god histore.

Filmen starter med at vennene Multi og Petter (spilles av Åleskjær selv) treffer en fyr som er mest kjent som "Healeren", som spilles av Tommy Karlsen (ex-Proffen i Pelle og Proffen filmene). Healeren samler en gjeng, som sprer det glade budskap, utfører mirakler og helbredelser med en stor dose nåde og humor, til vår tids presteskap og fariseere. Filmens fremstilling av vår tids presteskap både innenfor og utenfor statskirken er nok filmens svakeste punkt. På den annen side synes jeg folk som Enevald Flåten, Ludvig Nessa og Jan Åge Torp framstår som enda mer latterlige enn filmens prester og fariseere. Vår tids fariseere er ville nemlig vært journalister!

Noen lignelser er det også plass til, blant annet spiller Sverre Anker Ausdal faren i lignelsen om den bortkomne sønnen. En stram og meget bra klipping av filmen ned fra nesten tre timer ved prøvevisningene for et par år siden, til 90 minutter har gjort filmen vellykket og overaskende Jeg vet det er masse materiale igjen til en Asfaltevangeliet Vol 2 også. Jeg gleder meg.

Åja, soundtracket? Perfekt!!! Som på en DP-festival i 1998.

Oppsummert: Til å være en amatørfilm som har vært regisørens egen filmskole har dette blitt særdeles vellykket. Den Jesus jeg ser på filmen er rimelig lik han Jesus jeg tror jeg har kjent lenge.

Bilder fra premieren

4 kommentarer:

Rocke-D sa...

Enig med deg. Framstillingen av fariseerne er litt klisjeaktig, men ellers er filmen bra.

Bottom Buzzer sa...

Hei Eirik! Takk for sist! Det var synd at vi fikk snakket såpass lite, men det var jo premierefest da...

Anonym sa...

Nå var jo scenen fra plaza, med han ingar helge gimle, en parodi på jan åge torp. Synes det var nok av andre enn statskirken som fikk sitt pass påskrevet i filmen, men av en eller annen grunn blir det prestekritikken som vekker mest oppstyr.

David sa...

Hehe, takk for fin anmeldelse og fete bilder! Råkkenråll.

Ja, du kan ha rett i at vår tids journalister er som fariseerne. Ihvertfall de i Absolutt Underholdning. :)