onsdag, juni 08, 2005

"Markering" av hundre år som selvstendig land

Det mest pussige med 1905-jubileet er at at det offentlige Norge ikke feirer, men markerer dagen. Hvorfor det? Har vi noe å skamme oss over? Selvfølgelig bør vi feire fordi:
  • Unionsoppløsningen skjedde uten at det ble krigshandlinger, og at både norske og svenske politikere klarte å forhandle seg frem til en løsning som har gitt fred mellom landene siden.
  • Fordi hele kampen frem mot 1905 fra norsk side, medførte at demokratiet i Norge var i utvikling (parlamentarisme i 1884, allmen stemmerett (for menn) i 1897).

Jeg tror det offisielle Norge er redde for å "feire" av flere grunner, fordi:

  • De er redde for at nordmenn skal bli mer nasjonalistiske. Nå mener jeg at de fleste nordmenn forstår sammenhengen mellom det utviklingen av det norske demokratiet og unionsstriden. Nordmenn tar generelt bare frem patriotismen sin i samband med 17 mai og sportbegivenheter.
  • De er redde for at nordmenn skal bli mer mot EU. Jaja, nå er det ikke så mange som er for etter Frankrike og Nederlands nei.
  • De er redde vi skal bli selvgode og selvforherligende. Som om vi ikke er det fra før. Samtidig som vi forstår at vi er små i verden.
  • Det vil provosere svenskene. Like they care :-) I 1905 tror jeg at sannheten er at Svenskene feiret at de endlig var kvitt de j.... nordmennene.

Personlig mener at det finnes ganske mange viktigere historiske hendelser det er verdt å "markere". Men 1905 jubileet burde vært feiret, ikke markert i 2005.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Noen bestiller pils i baren, mens andre bestiller melk. Tilsvarende er det ikke alle som anser demokratiets fremvekst som noe å feire, hvilket denne forumstråden viser.

- Ånden som går

Eirik Stillingen sa...

Vel, et parlamentarisk demokrati representerer i alle fall mangfoldet og folket langt bedre enn et monarki elller for den del republikk.